Fantastisk 100 årsfeiring i Skien sentrum
Fredag 25. Mars 2011, fylte speiderarbeidet i Norge 100 år, noe grenlandsspeiderene feiret med et kjempearrangement i Skien.

Endelig var dagen kommet, hvor vi virkelig skulle feire at speiderarbeidet i Norge fylte 100 år, nemlig 25. mars 2011. Alle gruppene i grenland krets var invitert til å delta i en storslått feiring, som ble arrangert i Skien av skiensgruppene.

Det hele braket løs i Skien Kirke kl. 18.oo. Her var det duket for en kort speidergudstjeneste og løftefornyelse. Det var nok litt av et "skue" som møtte Sokneprest Gunnar Thelin denne dagen vil jeg tro, for Kirken hans var nesten fylt til randen av folk i speiderdrakter. For å liksom "toppe" det hele, var han ikke "snauere" enn at han tok frem og på, motorsag, hjelm og vernejakke under prekenen. Innertier er vel det rette ordet og bruke om dagens preken, og jeg vil si det var en 100 åring verdig. Etter prekenen var det Speidermusikken sin tur til å vise hva de var gode for. De spilte et stykke musikk som låt "som balsam" i våre ører. Det er helt tydelig at dette musikk korpset består av rutinerte musikere, som vet utmerket godt hva de driver med, noe de forøvrig viste i fakkeltoget etter gudstjenesten.

Fakkeltog var neste punkt på programmet, og så fort vi var ferdige i kirken, stilte vi opp på "kirkebakken". Etter at alle hadde fått fyr på fakkelen sin, spilte Speidermusikken opp, og det bar i vei nedover i sentrum. Hundrevis av feststemte speidere fylte sentrumsgatene i Skien, og det var litt av et syn å se alle disse faklene lyse opp sentrum, på vei til bygarasjen for å avslutte feiringen med pølser, saft og sosialt samvær.

Vel inne i bygarasjen fortsatte Speidermusikken å spille en liten "trudelutt" imens de feststemte speiderene fra grenland krets, stimlet til rundt bordene hvor det ble delt ut pølser og saft. Jeg kan med hånden på hjertet si at det aldri har vært så livlig inne i et parkerinshus i Skien sentrum før. Det er jo også litt moro at det var speiderene som måtte til for å "fylle" bygarasjen for første gang.

På tross av at festmeny utdelingen var meget godt organisert, ble det jo litt kødannelse her, men det ble bare en sosialt affære, hvor gamle og nye speidere møttes til en hyggelig passiar. Kvelden fortsatte med at varaordfører i Skien kommune, Geir Arild Tønnessen, sa noen velvalgte ord og gratulerte oss med "dagen". Han overrakte også en pengegave på vegne av Skien kommune til kretsleder i grenland krets, Hanne Birte Hulløen. Som takk for at han stilte opp på dette arrangementet fikk han et eksemplar av det unike jubileumsmerket, som er laget spesielt for arrangementet i Skien. Også fikk alle gruppene utdelt jubileumsmerker til sine medlemmer, før vi satte "kursen" hjemover, etter en meget vellykket kveld i speidingens ånd.

Til slutt må jeg på vegne av 8.Skien, takke Skiensgruppene for et fantastisk arrangement og feiringen av en unik "100 åring"

jp