Hjemmespeiding del 10

Dagens oppgave kan du nyte helt til høsten

Vi er enige, det høres rart ut, men snart vil du finne ut hva vi mener, vi skal bare aller først "slenge" med noen tilbakemeldinger fra medlemmer som har fulgt oppfordringene våre.
Vi minner også om at det er tillatt for rovere, ledere ol å sende inn også

Bra jobba, folkens og utrolig godt å se at dere holder ut

Så tilbake til dagens oppgave, og da tar dere opp følgende av pakka



De to tomme boksene, posen med jord og noen strikk. I tilegg til dette trenger dere

Kniv, gaffel, saks, en tomat, litt vann og kanskje litt mere jord.

Så starter dere med å fylle de tomme boksene ca 3/4 fulle med jord, trykk jorda litt forsiktig ned

Sånn cirka sånn, så kutter dere en tomat i skiver, og legger en skive i hver boks

Og så fyller dere litt jord over dette igjen, og vanner forsiktig

Så klipper dere posen jorden var i, i to deler

Og fester over boksene med strikket. Så tar du frem gaffelen og stikker noen småhull i plasten

Når dette er gjort, er det bare å sette boksene i vinduskarmen og vente

Så vil dette begynne å spire etterhvert og bli til fantastiske tomater iløpet av sommeren/høsten, men det er en "vei å gå" frem dit og her har dere noen gode tips for hva dere gjør videre;

Når plantene har blitt så store at du kan plante de ut, bruk potter på 20 liter med en plante i hver krukke. De lave sortene kan stå to sammen i en potte på 20 liter. Fordelen med store krukker er at røttene får god plass, samt at det ikke er så lett at det tørker ut på varme dager.

Tomatplanter bør ikke settes ut før temperaturen holder seg jevnt på over 12 grader. Dette er også litt avhengig av sort, noen sorter tåler lavere temperaturer. Fall derfor ikke for fristelsen til å sette ut plantene i hvert fall ikke før midten av mai, litt avhengig av hvor i landet du bor. De første dagene bør plantene herdes ved at du tar dem ut og inn, med gradvis lengre utetid.

OBS: Plantene må ikke settes rett fra svakt innelys til sterkt sollys, da blir bladene solbrent. La dem stå i skyggen de første dagene etter at du har satt dem ut, så lager plantene sin egen solkrem.

Hvis du som oss har en hage/terrasse der det ikke er sol hele dagen, er det viktig at tomatplantene får lov å stå på det mest solrike/lune stedet du har tilgjengelig. Tomater elsker sol, og trenger så mye som mulig av det for å rekke å bli modne i løpet av den forholdsvis korte vekstsesongen vi har i Norge.

Planter som står i krukke trenger jevnlig tilførsel av næring, fordi næringsstoffene vaskes ut av jorda for eksempel når det regner. Bruk enten langtidsvirkende gjødsel som du legger oppå jorda, eller flytende gjødsel hver gang du vanner (for eksempel Biobact Tomat). Etter hvert som plantene blir store, drikker de mye vann, og du må regne med å vanne hver dag hvis sola skinner. Automatisk vanning er lurt hvis du skal reise bort.

Lykke til